Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ο «Αόρατος άνθρωπος» είναι ο ερωτευμένος άνθρωπος

της Ράνιας Λιακοπούλου

Με αυτή τη μεγάλη αλήθεια άρχισε να μας ξετυλίγει τις δημιουργίες του και τις σκέψεις του ο Φοίβος Δεληβοριάς στη μουσική παράσταση «Ο αόρατος άνθρωπος» στο ΜΕΤΡΟ. Χαρίζοντάς μας από την αρχή ένα καινούριο τραγούδι και μετά ένα παλιό γνώριμο κι αγαπημένο, άρχισε να μας αφηγείται τη δική του οπτική για την πραγματικότητα, όπως μοναδικά ξέρει να κάνει. Στη μουσική του αφήγηση τον πλαισιώνουν εξαίσιοι μουσικοί-υπερήρωες: ο Hulk-Σταμάτης Σταματάκης με το κοντραμπάσο του, ο Εκατόγχειρας-Γιώργος Κατσάνος με τα 17 (νομίζω!) συλλεκτικά όργανά του (δικό μου αγαπημένο το theremin) και ο Ψαλιδοχέρης-Σωτήρης Ντούβας, που οι μπαγκέτες των ντραμς είναι συνέχεια των χεριών του! Το background φωτίζεται με ασπρόμαυρες εικόνες από ταινίες «δευτέρας διαλογής» (b-movies) του ’30 και του ’40 μέχρι σκηνές με τον Βέγγο, τον Χορν και τη Λαμπέτη.

Ο τελευταίος δίσκος του, ο «Αόρατος Άνθρωπος», είναι ένα άκουσμα τελείως διαφορετικό, συγχρόνως όμως απίστευτα οικείο σε όσους παρακολουθούν τη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά. Ο ήχος έχει αναμφισβήτητα τον πρώτο λόγο, είναι διαφορετικός, πιο προσεγμένος· σε αυτό άλλωστε συντέλεσε η αξιοποίηση της συλλογής των μουσικών οργάνων του Γιώργου Κατσάνου. Βαθιά μελαγχολικός, αλλά πάντα αυτοσαρκαστικός, μας αφηγείται την ιστορία ενός χωρισμού που τον ενέπνευσε, μέχρι να βρει το δικό του «Καταφύγιο» (ο δίσκος καταλήγει με το ομώνυμο τραγούδι).

Ως φανατική ακροάτρια του Φοίβου Δεληβοριά -τα τραγούδια του οποίου έχουν επενδύσει μουσικά όλες τις «φάσεις» της ζωής μου από όταν τον πρωτοανακάλυψα πριν από δώδεκα χρόνια- μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σε κάθε μουσική του παράσταση φανερώνει στο κοινό μέσα από τις μουσικές και τις ιστορίες του τον ίδιο του τον εαυτό. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, αποτυπωμένος στους στίχους του, που με τέλεια άρθρωση ερμηνεύει, εμπεδώνεται από το κοινό, το οποίο τραγουδάει μαζί του σχεδόν σε όλη την παράσταση. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τον απολαύσετε με την πρώτη ευκαιρία επί σκηνής και να πάρετε μια γεύση από τον φανταστικό μουσικό του κόσμο!  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου