Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Μετά το πτυχίο…τι;

της Ράνιας Λιακοπούλου

Τελειώνοντας κανείς τη Νομική Σχολή δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι τον περιμένει στη συνέχεια, εκτός αν έχει ασκηθεί σε κάποιο γραφείο παράλληλα με τις σπουδές. Ξέρει-δεν ξέρει πάντως, αυτό που τον/την περιμένει θα έρθει! Το ερώτημα είναι αν είναι έτοιμος ένας απόφοιτος της Νομικής να αντιμετωπίσει τη δικηγορική πραγματικότητα. Πολύ φοβάμαι πως η απάντηση είναι αρνητική. Η δικηγορική πραγματικότητα δε σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει-συνήθως δυσάρεστα! Ο πεσιμισμός και ο πανικός ωστόσο δεν είναι καλοί σύμβουλοι και για αυτό κανείς πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος για να διαλέξει το δικό του επαγγελματικό δρόμο.

Ένα πράγμα που απουσιάζει (και όχι το μόνο φυσικά) από τη Νομική Σχολή είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός των φοιτητών. Ο συνήθης λόγος επιλογής της Νομικής στο μηχανογραφικό κάποιου είναι γιατί η σχολή αυτή «ανοίγει πολλές πόρτες», επιλέγοντάς την «αγοράζεις προοπτική» -όπως έχει πει κι ένας φίλος. Για να σου ανοίξουν οι πόρτες όμως πρέπει να τις κυνηγήσεις και για να τις κυνηγήσεις πρέπει να ξέρεις τι κυνηγάς. Είναι αλήθεια ότι ένας νομικός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα εκτός από δικηγορία. Ακόμα και η ίδια η δικηγορία μπορεί άλλωστε να ασκηθεί με διάφορους τρόπους και η μορφή της εξελίσσεται συνεχώς. Ποιες είναι όμως αυτές οι επιλογές; Πέρα από την ονομαστική απαρίθμησή τους, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ουσιαστικά καθεμία από αυτές;

Μια συνοπτική παρουσίαση των επιλογών που μπορεί να έχει ένας νομικός θα γίνει στην ημερίδα καριέρας για νέους νομικούς που συνδιοργανώνεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Ερευνητικό Όμιλο Φοιτητών Νομικής (ΕΟΦΝ), την Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων (ΕΑΝΔΑ) και τον Επιστημονικό Όμιλο Νέων Νομικών (ΕΟΝΝ) σε συνεργασία με τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Η ημερίδα με θέμα «Επιλογές και Προοπτικές μετά τη Λήψη του Πτυχίου» θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 και ώρα 17:00 στη Νομική Βιβλιοθήκη, (Μαυρομιχάλη 23, Αίθουσα «Ευρώπη») και σκοπός της είναι «η ενημέρωση των νέων νομικών, φοιτητών, ασκούμενων και νέων δικηγόρων για τις προοπτικές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επαγγελματικών επιλογών που έχουν μετά τη λήψη του πτυχίου».

Μέσω των εισηγητών θα παρουσιαστούν διαφορετικές μορφές δικηγορίας («κλασική» δικηγορία, δικηγορία στα πλαίσια δικηγορικής εταιρίας, ο ρόλος του νομικού σύμβουλου επιχείρησης, τραπεζική δικηγορία), το λειτούργημα του δικαστή, ο ρόλος του Νομικού Σύμβουλου της Διοίκησης και το επάγγελμα του συμβολαιογράφου. Εισηγητές είναι γνωστά και καταξιωμένα πρόσωπα στον χώρο και ο καθένας «ειδικός» στον τομέα του. Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.nb.org/assets/hmerida_karieras_nomikwn.pdf .

Σας προτρέπω αν παρακολουθήσετε την ημερίδα να μη διστάσετε να εκφράσετε όλες τις απορίες σας προς τους κύριους εισηγητές (άλλωστε, δεν υπάρχει εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου ανάμεσά τους) και να μη διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου