Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Καλλικράτης: εγγραφή προσημείωσης

του Κωστή Χριστοδουλιά

Σε μια πρόχειρη αναζήτηση σήμερα στο ιντερνετ μεταξύ άλλων βρήκα και το εξής: Eκπρόθεσμη δήλωση στο Κτηματολόγιο: Αν δεν υποβάλατε δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο εμπρόθεσμα μπορείτε να υποβάλετε εκπρόθεσμη δήλωση κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί με απόφαση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ).

Στην περίπτωση αυτή όμως προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Σημειώνεται ότι η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία επιβολής προστίμου, θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Συνεπώς, σε αυτή τη φάση δεν πληρώνετε πρόστιμο, παρά μόνο το πάγιο τέλος με τη γνωστή διαδικασία στις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης (μετά τη λήξη και μέχρι την έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων) χρησιμοποιείται το έντυπο Δ1.

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά). Συγκεκριμένα, εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση για ακίνητο κτηματογραφούμενης περιοχής, θα πρέπει είτε ο αρχικός ιδιοκτήτης να το δηλώσει και στη συνέχεια να το μεταβιβάσει ή το ακίνητο να μεταβιβαστεί και στη συνέχεια να δηλωθεί από το νέο ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.
Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής:
Επί αδόμητου γεωτεμαχίου μικρότερου των 400 τ.μ.: πρόστιμο
70 ευρώ
Επί αδόμητου γεωτεμαχίου μεγαλύτερου των 400 τ.μ.:πρόστιμο
120 ευρώ
Επί γεωτεμαχίου με κτίσμα εμβαδού μικρότερου των 200 τ.μ. :πρόστιμο
150 ευρώ
Επί γεωτεμαχίου με κτίσμα εμβαδού μεγαλύτερου των 200 τ.μ.:
250 ευρώ
Επί διηρημένης ιδιοκτησίας μικρότερης των 200 τ.μ.:
100 ευρώ
Επί διηρημένης ιδιοκτησίας μεγαλύτερης των 200 τ.μ.:
250 ευρώ
Επί βοηθητικού χώρου (αυτοτελούς ιδιοκτησίας):πρόστιμο
50 ευρώ
Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή:
Επί γεωτεμαχίου μικρότερο από 4 στρέμματα σε αγροτική περιοχή:
70 ευρώ
Επί αδόμητου γεωτεμαχίου μεγαλύτερο από 4 στρέμματα σε αγροτική περιοχή:
100 ευρώ
Επί γεωτεμαχίου μεγαλύτερου από 4 στρέμματα με κτίσμα σε αγροτική περιοχή:
200 ευρώ
Επί οιουδήποτε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος:
70 ευρώ”
Πολύ ωραία μας τα λέει η Κτηματολόγιο Α.Ε…Ωστόσο της διαφεύγει ότι με το Καλλικράτη και τη γνωστή συνένωση των δήμων έχει δημιουργηθεί ένα μείζον πρόβλημα και στο οποίο μέχρι στιγμής ουδεμία λύση έχει δοθεί, ενώ έχει αναγκάσει πολλούς συναδέλφους να υφίστανται μία απίθανη, ωωωω τι πρωτότυπο, ταλαιπωρία :Ποια είναι αυτή;;;; Μετά από την εγγραφή προσημείωσης για ακίνητο που ανήκει  σε πρώην αυτοτελή δήμο (π.χ Μελισσίων) που όμως πλέον αποτελεί νέο Καλλικράτειο Δήμο ύστερα από συνένωση με όμορους δήμους, θα πρέπει να αναγράφεται στο δικόγραφο ότι το ακίνητο ανήκει π.χ στον τέως Δήμο Μελισσίων νυν π.χ Πεντέλης ως Δημοτικό Διαμέρισμα Μελισσίων. Σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην γίνει δεκτή η αίτηση εγγραφής στο οικείο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολογικό Γραφείο και να πρέπει να ξαναγίνει η όλη διαδικασία εκ νέου….και φυσικά με χρέωση δική σας. Καλό λοιπόν είναι να προσέχουμε σε ποιο δήμο εγγράφουμε και να επικοινωνούμε με το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο προς αποφυγήν παρατράγουδων…Όσο για την Κτηματολόγιο Α.Ε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε..       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου