Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ονειρεύεσαι μηδενικά…!


Η χώρα μας ταλανίζεται από μια οικονομική κρίση που ιδίως για εμάς τους νέους υπάρχει κίνδυνος να μας στερήσει την ελπίδα ή να αναζητήσουμε λύσεις εκτός Ελλάδας. Η ανεργία αυξάνεται και οι μισθοί έχουν πάρει την κατιούσα. Η κρίση όμως ανέπτυξε κι άλλες παραφυάδες και δημιούργησε νέα κοινωνικά φαινόμενα, που αποκαλύπτουν το πώς είχε διαμορφωθεί το σύστημα αξιών μέχρι σήμερα.

Βλέπω γύρω μου ανθρώπους που δεν ζητούν και παρακαλούν για χρήματα πια, αλλά μάλλον απαιτούν να τους δώσεις συγκεκριμένα χρηματικά ποσά χωρίς καν σε γνωρίζουν γιατί εσύ έχεις και αυτοί δεν έχουν..Δε θα κατηγορήσουμε βέβαια τους ανθρώπους αυτούς για την ανέχειά τους..Δυσαρεστούμαι όμως διαπιστώνοντας ότι μια κυρία που καθημερινώς βγάζει το σκύλο της βόλτα, στήνει «καραούλι» έξω από το σούπερ μάρκετ και ζητάει επιτακτικά 5 ευρώ από τους εξερχόμενους..Πραγματικά αμφιβάλλω αν τέτοια φαινόμενα συνέβαιναν στο παρελθόν. Παλαιότερα οι άνθρωποι ήταν στην πλειοψηφία τους φτωχοί αλλά ελάχιστοι ήταν αυτοί που ζητιάνευαν, τους έφτανε ένα πιάτο φαγητό και ένα κομμάτι ψωμί. Θα μου πείτε οι καιροί άλλαξαν και η ευμάρεια της κοινωνίας είναι γεγονός ευχάριστο και υποδηλώνει ανάπτυξη. Άλλαξαν όμως τα ήθη του λαού μας..Ο καταναλωτισμός τύφλωσε τους ανθρώπους. «Ζεις σε μόνιμο μεθύσι και δε φταίει το ποτό, οι βιτρίνες που γυαλίζουν σου θολώνουν το μυαλό» τραγουδά ο Κωστής Μαραβέγιας πολύ χαρακτηριστικά! Τώρα πια η επαιτεία έγινε «επάγγελμα» αλλά ακόμη και στο μυαλό όσων είναι σχετικά ευκατάστατοι υπάρχει ο πόθος για ένα ακριβό αυτοκίνητο, ακριβότερο από το γείτονα και διακοπές το καλοκαίρι σε «γκλαμουράτα» μέρη. 

Έχει παρατηρηθεί μάλιστα επιστημονικά ότι περισσότερο άγχος έχουν οι ευκατάστατοι που έχουν σταθερή δουλειά και υψηλό εισόδημα, διότι επιδιώκουν συνεχώς περισσότερα χρήματα, παρά όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα! Η παραπάνω διαπίστωση επηρεάζει κιόλας την ποιότητα της ζωής μας. Τί βαρύνει περισσότερο τελικά στη ζυγαριά; Να αφιερώνουμε απίστευτες ώρες δουλειάς έχοντας μετατρέψει το γραφείο σε σπίτι μας, ή να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή κοντά στους ανθρώπους που αγαπάμε και με ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής;

Ας αλλάξουμε λοιπόν τρόπο σκέψης κι ας κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή..Ευτυχία είναι αυτό που πηγάζει από μέσα μας. Τα υλικά αγαθά βοηθούν στο να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη αλλά είναι οδυνηρό να μας καταδυναστεύουν και να μας γεμίζουν άγχος. Αυτό που πρέπει να ανακαλύψουμε από την αρχή, ειδικά σ’ αυτήν τη δυσχερή οικονομικά συγκυρία είναι οι πραγματικές αρετές που έχουμε ως λαός όπως η υπομονή, η πίστη σε ανώτερα ιδανικά, το χαμόγελο και η ευγένεια προς το γείτονα αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε το τι αξίζει για μας περισσότερο στη ζωή.. Διότι όπως λέει κι ένα άσμα της Λίνας Νικολακοπούλου, απλώς «δε χωράμε στην ύλη και τούτη η ψεύτρα η εποχή την έχει για Θεό»..

Μήττα Λαμπρινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου